Muistan hyvin nuoruudesta, miten esimerkiksi oma mummini koki suurta vastustusta mikroaaltouuniin ja miten kaikki ruoka tuli keittää uunilla tai liedellä. Tuolloin ihmettytti moinen uusien asioiden vastustaminen ja mietin jopa hieman nuoruuteni ylimielisyydessä, että eikö mummi osaa tai pelkääkö paljastavansa itsensä, että kokee teknisen laitteen/laitteet liian monimutkaisiksi. Nyt kun ajattelen asiaa, niin mitä muuta oikeastaan voi odottaa ihmiseltä, joka on syntynyt 20-luvulla ja joka on kuitenkin nähnyt tekniikan kehityksen kaaressa aivan valtaisat muutokset ja jossain kohden tuo kehityksen vauhti ja kasvava ikä leikkaavat yhteen, eikä mieli pysy enää kehityksessä mukana.
Arvaatteko sitten mitä, minulle on käynyt vähän samoin. Tänään ensimmäisen kerran oikein jämähdin miettimään, miten paljon helpompaa olisi, jos jotkut asiat olisi yksinkertaisesti yksinkertaisempia tai kuten ennen. Eilisessä postauksessa kerroinkin, miten maalämpöpumppu on reistaillut viime viikkoina, mutta ette usko, miten tarina jatkuu. Yöllä heräsin kylmyyteen ja unenpöpperössä lisäsin vain lisää vaatetusta. Aamulla mies herätti 6:lta, että talo on kylmä ja maalämpöpumppu sanoo, ei lämmittämisen tarvetta.
Huoltokaveri tuli taas käymään ja yllättäen, joku rele oli mennyt rikki juuri, kun huolto oli eilen tehty. No nyt korjattiin rele ja ehkä tämä 17 asteinen talo tästä alkaa lämpiämään, oikeasti kuka tietää. Huollon päivystyksessä kuitenkin sanottiin taas muuta eli ettei talon kylmyys pakkasilla johdu kaivoveden kylmyydestä, anna mun kaikki kestää oikeasti. Maalämpöpumppu on sen verran nuori lämmitysmuoto, että luulen ettei kukaan oikeasti tiedä.
No oli miten oli, otin aamulla äkkiä kahvimukikuvaa ulkosalla ja kännykän akkua oli jäljellä 36%, mutta akku tyhjeni. Mitä tämä nyt on, siis oikeasti. Läppärissä ei toimi p-kirjain, talo on kylmä ja kännykän akkukin tyhjenee sekunnissa. Näiden tiimoilta jäin miettimään, että mitäs jos koko talon lämmitys olisi netissä tai sillä sormenjäljellä tai miten ne asiat nyt menee, olen nimittäin yhtä pihalla, kuin mummini siitä mikroaaltouuni boomista. Mitä jos netti kaatuu, jokin verkkoa antava satelliitti pamahtaa asteroidiin, mitä jos?
Rehellisesti sanottuna en halua antaa koko elämääni nettiyhteyden hallittavaksi. Toista se nimittäin oli ennen vanhaan, jos joku soitti puhelimeen, niin sama henkilö soitti uudelleen, jos ei saanut kiinni. Puhelinvastaajakin oli aika inhimillinen kapine, koska oli aika jännää, kun näki, että vastaajan valo vilkkui ja joku oli jättänyt viestin. Kaipaan noita aikoja, asioiden selkeyttä, helppoutta, ei jatkuvaa tavoitettavuutta ja sitä kautta pääkopan vanteen kiristymistä, koska olen koko ajan online.
Millä ilveellä kulutin lapsuuteni kesät kesämökillä orpona piruna ilman nettiä? Ahmien kirjoja, uimalla, soutelemalla, pyöräilemällä, syöttäen sorsia, keräten kukkia, tehden majan kusiaispesään ja milloin mitenkin.
Ihmisten aivojen kapasiteetti ei ole varmastikaan tämän 100-vuoden aikana kehittynyt kestämään tätä aivotulvaa ja jatkuvaa tavoitettavuutta. Se, että mieheni aamulla tuli suihkusta saippuoituna ja samaa olen tehnyt minä itsekin, kun puhelin soi, kertoo siitä, että aivoissa on koko ajan sellainen muiden miellyttämisen ja tarpeellisena olon stressitila.
Nykyään ei myöskään saa tehdä mitään, ei uskalla tehdä mitään, sillä aivan varmasti joku loukkaantuu somessa. Myönnän, että olen itsekin taannoin "loukkaantunut" "turhautunut" olisi oikeampi sana, Lumenen Rohkeus-kampanjasta ja oliko tuo omakin loukkaantuminen nykyajan ilmiö? Kehityskaaressa on paljon hyvää, mutta paljon myös paisutettua ja liioiteltuakin.
Koen, että jopa kylmän sodan varjossa eläneen lapsuuden kautta, olen elänyt enemmän lintukodossa, kuin tänä päivänä. Kaipaan lapsuuteni ja nuoruuteni selkeyttä, jolloin oli ilmoilla oikeastaan vain yksi ainoa mörkö ja se oli ydinsodan pelko.
Ennen ei tarvinut miettiä, että loukkaa jotain koko ajan somessa, ennen oli käytöstavat, ennen ehti nuuhkuttamaan ilmaa, ihailla poutapilviä, nyt katselen omia varpaitani niska kenossa luuri kädessä. Ennen oli suurin piirtein pari olutmerkkiä ja bisse oli bisse, eikä mikään lime, pale ale, IPA, kivvimansikkasuklaabisse. Kaikki on niin monimutkaista ja kaikkea on tarjolla liikaa, kaikkea ei ehdi maistaa, eikä koskaan kokea ja iskee oman pienuuden ahdistus ja puhumattakaan siitä, ettei kaikkea osaa, vaikka pitäisi.
Noh kehityksen kulun suuntaa ei voi muuttaa ja vaikkapa lapseni on se tekninen velho, hän ei kenties osaa rakentaa sitä majaa kusiaispesään, eikä edes rakentaisi, koska katsoo YouTubesta ohjeet. Nykyajan maailma on tasa-arvoisempi ja suvaitsevaisempi ja vaikka maalissa emme ole vieläkään, on some kuitenkin auttanut kasvattamaan myös suvaitsevaisuutta ja mahdollisuutta saada muu maailma lähemmäksi omalta kotisoffalta.
Hyvää ja huonoa, mutta itsellä on kuitenkin mahdollisuus valita, mitä kultaista keskitietä kulkee. Joten ei meille ei tule jonkun satelliittihärpäkkeen kautta toimivaa lämmitysjärjestelmää ja nautin edelleen bisseni bissenä. On myös paljolti mahdollisuus itse valita, kuinka paljon antaa nykyajan vankeuttaa. Uskon kuitenkin, että ihmiselle tulee aina vastareaktio ja kaiken teknisen, suorittamisen ja jatkuvan kiireen vastailmiönä ihminen hakeutuu uudelleen lähemmäs luontoa, kokemusta, ruohonjuuritasoa ja oppii laittamaan itselleen tekniikka-ajat. Miten teknisempää elämä on ja mitä kauempana olemme luonnosta, sen turhautuneempi huomaan itsekin olevani. Ihminen on luotu tekemään, haistelemaan luontoa ja kokemaan, eikä elämään elämäänsä pelkästään virtuaalisesti ja kun se virtuaalilaite pettää, miten se onkaan heti täydellinen katastrofi!
Terkkuja täältä kylmästä kodista, läppäriltä, joka ei kirjoita p-kirjainta ja kännykältä, jonka akku sammuu heti, kun väläytänkin pakkasilmaa. Taidanpa laittaa takan tulelle ja avata kirjan, siinä on pari asiaa, joihin aina voin luottaa. Minkälaisia fiiliksiä postaus herätti, mikä oli parasta nuoruudessa/lapsuudessa ja mikä on parasta nyt, vastakkainasetteluja olisi mielenkiintoista kuulla. Mukavaa torstaita kaikille. <3